de Ridderzaal

een prachtige borgtuin

Catering tijdens uw bruiloft

Voor de cateringmogelijkheden kunt u contact opnemen met Grand Café Borg Nienoord, wij bieden diverse mogelijkheden, onder andere: diner, buffetten en barbecue. (kijk hiervoor eens bij onze arrangementen)

Telefoonnummer: 0594 726 005
of per mail via
info@grandcafe-borgnienoord.nl

Huwelijksvoltrekking

De huwelijksvoltrekking op Borg Nienoord wordt geregeld door de gemeente Westerkwartier.
zie voor meer informatie: www.westerkwartier.nl

Gelegen op Landgoed Nienoord, bevindt zich Grand Café Borg Nienoord. Een stijlvolle, adellijke en monumentale Groninger borg, wellicht de mooiste borg van de provincie Groningen.

Deze Groninger borg kent een rijke en zeer opvallende historie. In 1524 bouwde Wigbolt van Ewsum, telg uit een adellijke Groningse familie, een steenhuis aan de rand van een uitgestrekt stuk veengebied bij Midwolde. Hij had grote stukken veengebied gekocht, in de hoop dat de handel in turf hem grote rijkdom zou brengen. Hij bouwde hier zijn ´Nije Oord´, het landhuis dat we vandaag de dag kennen als ´Borg Nienoord´. Door de pioniersdrift van Wigbolt van Ewsum, die de borg gebruikte als uitvalsbasis voor zijn grootschalige veenontginningen is Landgoed Nienoord en het dorp Leek ontstaan.
Eind 17e eeuw was Borg Nienoord één van de rijkste borgen in Groningen. Onder borgvrouwe Anna van Ewsum en haar (tweede) echtgenoot Georg Wilhelm von Inn- und Kniphausen werd Nienoord een bolwerk van adellijke macht en rijkdom. Zij richtten Nienoord in als een modern barok familiepaleis. De borg beschikte in die dagen over fraai aangelegde klassieke tuinen, passend bij een buitenverblijf voor plezier en vermaak.Er volgden echter ook periodes van verval, tijden van oorlog en persoonlijke drama´s. In 1884 werd de borg eigendom van Jonkheer Æmilius Abraham van Panhuys die de borg door de Groninger architect J. Maris liet herbouwen in art nouveau en neoclassicistische stijl.

In 1958 nam het Nationaal Rijtuigmuseum zijn intrek in de borg en bijgebouwen. Sinds 2013 heeft het museum een nieuwe koers ingezet onder de naam Museum Nienoord, borg en rijtuigmuseum.Het museum toont naast een vaste rijtuigexpositie de luisterrijke geschiedenis van de borg in de expositie Verborgen Verhalen. Tevens is er elk seizoen een tijdelijke expositie te bezichtigen.Andere bezienswaardigheden op het landgoed zijn: de 17e eeuwse schelpengrot, Familiepark Nienoord, subtropisch Zwemkasteel Nienoord en de romaanse kerk in Midwolde. Deze kerk is gebouwd in de 12e eeuw en hier kunt u het praalgraf van Carel Hieronymus von Inn- und Kniphausen en zijn echtgenote Anna van Ewsum bewonderen.

Trouwen in de ridderzaal van Borg Nienoord
De mooiste trouwzaal van het Groninger Westerkwartier is te vinden in de monumentale Borg Nienoord. Nadat het bruidspaar is gearriveerd op het binnenplein van de borg, misschien wel per koets, zwaaien de monumentale deuren open naar de fraaie ridderzaal. Het gezelschap neemt plaats in de zaal met 17de-eeuws houtsnijwerk, onder het toeziend oog van voorouders uit de Gouden Eeuw. Het goudleerbehang glanst in het kaarslicht.

Kerkelijk huwelijk
Voor een kerkelijk huwelijk kunt u contact opnemen met de kerk in Midwolde.
Deze kerk behoort met drie andere Groninger kerken tot het grootste Museum van Nederland. Dertien prachtige monumenten van verschillende gezindten staan aan de basis van dit Grootste Museum. De kerken zijn bijzonder vanwege hun geschiedenis, architectuur en kunstwerken.

De kerk ligt op zo´n 1,5 km wandelen van Borg Nienoord en een kleine 10 minuten met de auto.

Meer informatie is te verkrijgen via de beheerder: Mevrouw Nienhuis-Stol, T. 0594-513 080.
Website Stichting Oude Groninger Kerken: www.kerkmidwolde.nl

Ook na de huwelijksvoltrekking in de kerk verzorgen wij graag de catering voor uw huwelijksfeest.

De kerk van Midwolde: (© foto: www.kerkmidwolde.nl)

 

Sfeerimpressie “een huwelijk op Borg Nienoord”