Grand Café Borg Nienoord pakte maart 2015 de horeca in Museum Nienoord op, nadat meerdere horecapachters kort na elkaar failliet waren gegaan. Naast dat de samenwerking meteen soepel verliep, slaagde de nieuwe ondernemer op Nienoord er ook meteen in om het verlies om te zetten in een bescheiden winst. Per 2016 werd de samenwerking meteen verlengd voor vier jaar, en de nieuwste samenwerking is zelfs voor vijf jaar, met intentie tot verlenging daarna.

Jacob Veenema van het Grand Café noemt als eerste de unieke locatie. “Dit is de enige museale borg met de ontvangstruimtes in de salons, in plaats van in een bijgebouw. Hier kun je in de Ridderzaal bij kaarslicht voor een vriendenprijs je verjaardag vieren, of op het terras lunchen in dezelfde omgeving als de landjonkers vroeger.”
De samenwerking met Museum Nienoord geeft hem en zijn medewerkers ook inhoudelijk uitdaging: “Het Nationaal Rijtuigmuseum en de kunsttentoonstellingen hier trekken soms wel heel kleurrijke bezoekers uit heel andere werelden!” “Maar iedereen is hier even welkom hoor, van ver weg of dichtbij” zo voegt hij er meteen aan toe, want: “zo maken ook wij van Nienoord is het culturele kloppende hart van het Westerkwartier”.

Museumdirecteur Geert Pruiksma: “Ik grap wel eens dat de ene helft van onze gasten op de Borg wil eten en de andere helft bij Jacob. Zijn zakenpartner, medewerkers en hijzelf komen veelal uit de buurt en hebben hier een enorm netwerk. Veel groepen uit de omgeving komen hier via hen heen. Zo hoort het ook te zijn. De toenmalige gemeente Leek was mede-oprichter van het Nationaal Rijtuigmuseum op Nienoord, maar vond dat ook niet-museumbezoekers zich hier welkom mochten voelen. Vanaf het prilste begin wordt het borgcomplex met een horecaverplichting aan de Museumstichting verhuurd. Horeca is een vak op zich, het Museum is heel blij dat we die kunnen toevertrouwen aan deze professionals.”

En de slagroom op de taart? Daar zijn beide heren het snel over eens. “Van de omzet tijdens museumuren houd je zo ’n instituut niet overeind. Vandaar de veelheid aan activiteiten in de avonduren, op het borgplein, noem maar op. De evenementen die Museum en Grand Café samen bedenken en uitvoeren, met een balans tussen ideële motieven boven en zwarte cijfers onderaan de streep, dat geeft beide heren extra energie. Genoeg om de komende vijf jaar mee in te gaan!